Μάσκα N95 ή FFP; Ποιά να διαλέξω;

Από την Αναστασία Παγουλάτου – Σύμβουλο πωλήσεων της Stop

Με την τρέχουσα πανδημία COVID-19, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούμε προιόντα για προστασία αναπνοής, προκειμένου να φιλτράρεται ο εισπνεόμενος αέρας και να προστατευόμαστε καλύτερα.

Συχνά ακούμε για τις μάσκες N95 και FFP, χωρίς να ξέρουμε τι να επιλέξουμε, οπότε ας αφιερώσουμε ένα λεπτό για να κατανοήσουμε τι ακριβώς ψάχνουμε.

Ο ευρωπαϊκός κανόνας EN 149: 2001 + A1: 2009, ο οποίος αναφέρεται στο φιλτράρισμα μασκών μισού προσώπου για προστασία έναντι σωματιδίων, ανακοινώνει  ότι αυτές ταξινομούνται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος και τη μέγιστη συνολική εισροή. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν 3 κατηγορίες μασκών:

1. FFP1 με συνολική εισροή όχι μεγαλύτερη από 25%

2. FFP2 με συνολική εισροή όχι μεγαλύτερη από 11%

3. FFP3 με συνολική εισροή όχι μεγαλύτερη από 5%

Ως αποτέλεσμα, οι μάσκες FFP1, φιλτράρουν τουλάχιστον το 75% του συνολικού εισπνεόμενου αέρα, οι μάσκες FFP2 το 89% και οι μάσκες FFP3 το 95% αντίστοιχα. Η προστασία που παρέχεται από μια συσκευή FFP3, περιλαμβάνει και αυτήν που παρέχεται από κατώτερη τάξη ή κλάση. Έτσι, η μάσκα φίλτρου FFP3, προσφέρει την υψηλότερη προστασία έναντι σωματιδίων.

Η μάσκα N95 ή η αναπνευστική συσκευή N95, φιλτράρει σωματίδια που καλύπτουν τις προδιαγραφές που θέτονται από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας των ΗΠΑ (NIOSH) και κατασκευάζεται κυρίως για να εξυπηρετεί αυτή την αγορά.

Σύμφωνα με τη NIOSH:

«Ένας αναπνευστήρας/μάσκα N95 είναι αποτελεσματικός στην προστασία των εργαζομένων, από τον ιό που προκαλεί τον COVID-19. Το “N95” αναφέρεται σε μια κατηγορία φίλτρου αναπνευστήρα που απομακρύνει τουλάχιστον το 95% των πολύ μικρών σωματιδίων (0,3 micron) από τον αέρα. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται, λανθασμένα, ότι επειδή ο ιός που προκαλεί το COVID-19 έχει μέγεθος περίπου 0,1 micron, η χρήση μάσκας N95 δεν θα προστατεύσει από έναν τόσο μικρό ιό. Αυτός ο λανθασμένος ισχυρισμός προκύπτει από παρανόηση του τρόπου λειτουργίας των μασκών.

Όταν ένα μολυσμένο άτομο διοχετεύσει τον ιό στον αέρα μέσω ομιλίας, βήχα ή φτερνίσματος, τα αερομεταφερόμενα σωματίδια δεν εμπεριέχουν μόνο τον ιό. Ο ιός είναι ένα μέρος μεγαλύτερων σωματιδίων, που αποτελούνται από νερό και άλλα υλικά όπως βλέννα. Αυτά τα σωματίδια παγιδεύονται και φιλτράρονται εύκολα από μάσκες N95, επειδή είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν. Αυτό ονομάζεται μηχανική διήθηση. Ωστόσο, η μηχανική διήθηση είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους τα φίλτρα εμποδίζουν τα σωματίδια να διεισδήσουν μέσα τους. Ένα ηλεκτροστατικό φορτίο προσελκύει επίσης σωματίδια στις ίνες του φίλτρου, όπου και κολλούν. Επιπλέον, τα μικρότερα σωματίδια που κινούνται συνεχώς (ονομάζεται “κίνηση Brownian”) είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε μια ίνα του φίλτρου και να κολλήσουν και αυτά εκεί.

Όποιον τύπο μάσκας και να επιλέξουμε, είναι σημαντική η σωστή χρήση.