7 Κίνδυνοι που απαιτούν προσοχή στη βιομηχανία Oil & Gas

by Kimon Spanos – B2B Sales Manager | STOP AEBE

Ας εξετάσουμε εφτά επικίνδυνες καταστάσεις που δεν πρέπει να παραβλέπουμε στη βιομηχανία Oil & Gas:

  • Ατυχήματα με οχήματα

Η οδήγηση προς το δίκτυο αγωγών, τους σταθμούς άντλησης, τις εγκαταστάσεις αερίου ή προς και από την εργασία μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ο OSHA καταγράφει τα ατυχήματα με οχήματα ως την πρώτη αιτία θανατηφόρου ατυχήματος στη βιομηχανία εξόρυξης.

Ανεξαρτήτως του πού οδηγεί ένας εργαζόμενος –σε ανοιχτό αυτοκινητόδρομο ή ανάμεσα σε εγκαταστάσεις- οι οδηγοί όλων των τύπων μεταφοράς μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με βαριά φορτία, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, άλλους οδηγούς και απρόβλεπτα μέλη του κοινωνικού συνόλου.

  • Προσκρούσεις ή παγίδευση

Η βάση δεδομένων του OSHA αναφέρει ότι τρία στα πέντε θανατηφόρα ατυχήματα προέρχονται από προσκρούσεις ή παγίδευση σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Η διαδικασία εξόρυξης μπορεί να ενέχει κινδύνους π.χ. σε πολύ επικίνδυνα εργασιακά περιβάλλοντα ειδικά για τους μοναχικούς εργαζόμενους. Το Center for Disease Control and Prevention αναφέρει ότι μπορούν να συμβούν υποχωρήσεις εδάφους όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να χτυπηθούν ή να παγιδευτούν ανάμεσα σε υλικά.

  • Εκρήξεις και Πυρκαγιές

«Η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφει περισσότερους θανάτους από πυρκαγιές και εκρήξεις από κάθε άλλη βιομηχανική δραστηριότητα» σύμφωνα με έκθεση του Energy Wire.

O OSHA διαθέτει πρότυπα που στοχεύουν στην αποτροπή πυρκαγιών σε εγκαταστάσεις εξόρυξης και των ατυχημάτων που σχετίζονται με αυτές. Οι εταιρείες εξόρυξης απαιτείται να δημιουργούν εξόδους διαφυγής, σχέδια έκτακτης ανάγκης και σχέδια πρόληψης κατά των πυρκαγιών.

  • Πτώσεις

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Bureau of Labor Statistics καταγράφει για το έτος 2014, 247.120 μη θανατηφόρες περιπτώσεις που προέρχονται από πτώσεις ή γλιστρήματα και σχεδόν 800 θανάτους περισσότερους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Επίσης το Καναδικό κέντρο υγείας και ασφάλειας της εργασίας καταγράφει περισσότερους από 42.000 τραυματισμούς εργαζομένων κάθε χρόνο σε ατυχήματα από πτώση.

  • Περιορισμένοι χώροι

Η εργασία σε περιορισμένο χώρο είναι μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις που συναντά ένας εργαζόμενος. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που σχετίζονται με τους περιορισμένους χώρους περιλαμβάνουν ανάφλεξη εύφλεκτων ατμών ή αερίων και οι κίνδυνοι για την υγεία περιλαμβάνουν ασφυξία και έκθεση σε επικίνδυνα χημικά.

  • Έκθεση σε χημικά

Οι κίνδυνοι έκθεσης σε χημικά μπορεί να είναι πολύ σοβαροί και περιλαμβάνουν:

  • Μικτή έκθεση (Silica, VOC’s) κλπ
  • Πολλαπλές δίοδοι έκθεσης (εισπνοή, κατάποση)
  • Δερματική έκθεση (Pd, διαλύτες)
  • Εργασία σε απομακρυσμένα σημεία

Η ομάδα σας μπορεί να εργάζεται στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες, σε σταθμούς άντλησης ή σε εγκαταστάσεις αερίου. Το προσωπικό σας αποτελείται από ομάδες επιθεώρησης εδάφους, από ομάδες εργασίας πετρελαίου, χειριστές ή ή εργολάβους.

Μπορεί οι διαδικασίες να είναι πολύ καλές στα χαρτιά όμως για τις περιπτώσεις μοναχικής εργασίας, υπάρχουν ενεργές διαδικασίες για την παροχή βοήθειας σε μοναχικούς εργαζόμενους σε περίπτωση ατυχήματος;

Τεχνολογίες που βελτιώνουν το χρόνο απόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ο χαμένος χρόνος απόκρισης πρέπει να είναι μηδενικός για τη διαχείριση ενός γεγονότος.

Υπάρχουν λύσεις για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο σε συνδυασμό με την επικοινωνία και την καταγραφή της ακριβούς θέσης του εργαζόμενου για κάθε κατάσταση – σε εσωτερικές, εξωτερικές, απομακρυσμένες τοποθεσίες ή κατά τη διάρκεια κίνησης (οδήγηση). 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται οπουδήποτε με σιγουριά ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Στις εργασίες εξόρυξης οι διασώστες πρέπει να οδηγούνται σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο σε συγκεκριμένη απομακρυσμένη τοποθεσία αλλά σε ακριβή όροφο ή δωμάτιο στην περίπτωση της εργασίας εντός κτιριακής εγκατάστασης.

Εσείς διαθέτετε τις κατάλληλες διαδικασίες για την αποστολή ομάδας διάσωσης σε προσωπικό που κινδυνεύει; Αν όχι, η STOP μπορεί να σας παρέχει τις λύσεις μέσω των τεχνολογιών της Blackline Safety.

Βιβλιογραφία

https://www.osha.gov

https://www.cdc.gov/niosh

www.blacklinesafety.com