Η σημασία της προστασίας κεφαλής –Κράνη

της Αργυρώς Χριστοφοράκη – Sales Advisor | Stop ΑΕΒΕ

Βασικές πληροφορίες

Όπως κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος, έτσι και το κεφάλι είναι ευάλωτο σε ατυχήματα ή κακώσεις. Αν αναλογιστούμε ότι το κεφάλι είναι το πιο σημαντικό τμήμα του σώματος μέσω του οποίου ενεργοποιείται η ικανότητα της σκέψης, της όρασης, της όσφρησης, της ακοής, της ομιλίας ή της αφής, είναι απολύτως λογική η προστασία του από χτυπήματα. Μικρές κακώσεις στο κεφάλι συνήθως οδηγούν σε ανικανότητα για εργασία για μερικές μέρες ενώ σοβαρές κακώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες περιπτώσεις σε μόνιμη ανικανότητα ή ακόμη και θάνατο.

Κατά συνέπεια η προστασία της κεφαλής είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη σε κάθε μορφή κατασκευής μιας και τα εργοτάξια παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα τραυματισμού αποτέλεσμα πτώσεων, πτώσεων αντικειμένων, καταρρεύσεις δομών, προεξεχόντων δομικών υλικών και φυσικά εργασίας σε σημεία με περιορισμένο ελεύθερο χώρο πάνω από το ύψος του κεφαλιού. Η ίδια ανάγκη για προστασία της κεφαλής ισχύει και για κάθε άλλη βιομηχανική ή ναυτιλιακή δραστηριότητα που περιλαμβάνει τους ανωτέρω αναφερόμενους κινδύνους.

Τα κράνη δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για εφαρμογή πρακτικών ασφαλούς εργασίας εξαλείφοντας όσο το δυνατό περισσότερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια σε ένα χώρο εργασίας, είναι όμως ένας παράγοντας που αναμφισβήτητα έχει μειώσει σημαντικά τα περιστατικά σοβαρού ατυχήματος ή απώλειας ζωής.

Υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα που καλύπτουν την πιστοποίηση ενός κράνους με βασικότερο το EN397:2012+A1:2012. Τα κράνη που συμμορφώνονται με αυτό το πρότυπο έχουν ελεγχθεί να αντέχουν σε κρούση από αιχμηρά βάρη μολύβδου που πέφτουν στην κορυφή του κράνους. Για την προστασία του κρανίου κάτω από το κέλυφος του κράνους, προσαρμόζεται ένα κεφαλόδεμα που πρέπει να ρυθμίζεται ώστε να εφαρμόζει σωστά στα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη κεφαλών. Ανάμεσα στο κέλυφος του κράνους και το κεφαλόδεμα υπάρχει ένα κενό αέρα 12mm. Ο κανόνας είναι ότι το αντικείμενο σε πτώση δεν πρέπει να διαπερνά το εξωτερικό κέλυφος και οποιοδήποτε βαθούλωμα κάνει το αντικείμενο δεν πρέπει να ξεπερνά το κενό ανάμεσα στο κέλυφος και το κεφαλόδεμα. Αυτή είναι μια απαίτηση που όλα τα κράνη ασφαλείας πρέπει να ικανοποιούν.

Ως εκ τούτου, ο σημαντικότερος στόχος του κράνους είναι τόσο η απορρόφηση κάθε χτυπήματος στο κεφάλι, η αντίσταση και απώθηση του χτυπήματος αλλά και η κατανομή των επιπτώσεων σε όλη την επιφάνεια του κεφαλιού. Το κεφαλόδεμα συνήθως λειτουργεί ως απορροφητής ενέργειας. Ακόμη και στην περίπτωση που το κράνος σπάσει ή κάνει βαθούλωμα, το κεφαλόδεμα κατορθώνει να εξουδετερώνει κάποια από την ενέργεια του χτυπήματος από το κεφάλι του χρήστη.

Παραλλαγές της βασικής έκδοσης του κράνους είναι διαθέσιμες με τις εξής επιλογές:
• Με κανονικό γείσο για κάλυψη των ματιών
• Με μικρότερο γείσο για περιπτώσεις που ο εργαζόμενος χρειάζεται να κοιτάει ψηλά (π.χ. κατά την ανάβαση σε σκάλα)
• Με λούκια για τη διαφυγή του νερού κατά τη χρήση σε κακοκαιρία
• Με οπές εξαερισμού για το δροσισμό του χρήστη σε υψηλές θερμοκρασίες
• Με αντικαθιστούμενα αντι-ιδρωτικά εσωτερικά του κράνους
• Με υποσιάγωνο για επιπλέον ασφάλεια και προσαρμογή όταν ο χρήστης ανεβαίνει ή εργάζεται σε ύψος. Το υποσιάγωνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ορισμένες περιπτώσεις καθώς θα διατηρήσει το κράνος στη θέση του σε περίπτωση πτώσης.

Φυσικά μπορούν να προστεθούν διάφορα συμβατά αξεσουάρ για τη βελτίωση της προστασίας σε διάφορα κλίματα ή συνθήκες εργασίας. Για παράδειγμα ωτοασπίδες μείωσης θορύβου ή προστατευτικά γυαλιά μπορούν να προστεθούν σε μερικά μοντέλα κρανών όπως και μπαλακλάβες για προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε
• Ελέγξτε τακτικά το κράνος για ραγίσματα, βαθουλώματα ή άλλες ζημιές
• Αντικαταστήστε το κράνος αν έχει φθορές ή μετά το πέρας του χρόνου ζωής του
• Διατηρήστε το κράνος καθαρό χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και σαπούνι, όχι διαλύτες ή καθαριστικά
• Αποθηκεύστε το κράνος σε συνθήκες όπως αυτές υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή
• Ποτέ μην αποθηκεύετε υλικά μέσα στο κράνος
• Ποτέ μην αποθηκεύετε το κράνος σε σημεία άμεσα εκτεθειμένα στο φως του ήλιου καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία θα καταστρέψει το κέλυφος
• Ποτέ μην κολλάτε αυτοκόλλητα ή γράφετε πάνω στο κράνος καθώς κάποια υλικά μπορεί να αποδυναμωθούν από συγκεκριμένα χημικά ή πρόσθετα
Συμπέρασμα: Ποτέ μην υποτιμάτε τη σημασία της προστασίας κεφαλής.

Ως εργοδότης είστε υπεύθυνος να παρέχετε τα κατάλληλα κράνη προστασίας και αξεσουάρ στους εργαζομένους σας διασφαλίζοντας ότι ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές εργασίας.

Ως εργαζόμενος έχετε υποχρέωση προς τον εαυτό σας και τους συναδέλφους σας να ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές εργασίας και να χρησιμοποιείτε προστατευτικά κράνη και αξεσουάρ για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των εμπλεκόμενων.

Πηγές
www.safesite.co.uk
www.specifierreview.com
www.seton.co.uk
www.results-staffing.com