Ενέργεια – Προστασία έναντι ηλεκτρικού τόξου

PROJECT INFORMATION

Η στατιστική επεξεργασία των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων της ΔΕΗ οδήγησε τη Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας της εταιρείας στην αναζήτηση λύσης ανάμεσα σε κατασκευαστές εργατικού ρουχισμού, για την προστασία των εργαζομένων από ηλεκτρικό τόξο. Κατά την διερεύνηση πιθανών λύσεων, ορίστηκαν τα κατάλληλα επίπεδα προστασίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα EN340:2004, EN ISO 13688:2013, EN ISO 11612:2008 (Α1, Β1, C1, E1), IEC61482-2:2009, EN 61482-1-2:2008. Η STOP πραγματοποίησε μελέτη και προχώρησε στην υποβολή σχεδιαστικής πρότασης.

Προχωρήσαμε στην επιλογή του υφάσματος με βάση την ίνα Protex® η οποία αποτελεί καταχωρημένο σήμα της Kaneka Corporation, ηγέτιδας στην αγορά βραδυφλεγών ινών υψηλής ποιότητας και αποτελεί εξειδικευμένη ίνα με βάση το modacrylic. Πρόκειται για μια εγγενώς βραδυφλεγή ίνα η οποία, όταν αναμειγνύεται με βαμβάκι, rayon, polyester και άλλες συμβατικές ίνες, βελτιώνει τα βραδυφλεγή χαρακτηριστικά τους ενώ παράλληλα διατηρείται η απαλή και φυσική αίσθηση του τελικού προϊόντος, παρέχοντας αυξημένη αίσθηση άνεσης στον τελικό χρήστη σε σχέση με παραδοσιακά αραμιδικά υφάσματα όπως το Nomex®, που ενισχύουν τη θερμική καταπόνηση, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για το κλίμα της Ελλάδας.

Σχεδιαστικά το προϊόν ενισχύθηκε με καινοτομίες που αφορούν την εργονομία του ρουχισμού όπως η δυνατότητα ρύθμισης των μανικιών, ο τρόπος κλεισίματος του παντελονιού, η ενίσχυση της αντοχής των ραφών και η αναδίπλωση του γιακά η οποία ενισχύει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του υλικού αφού ανάλογα με την πραγματοποιούμενη εργασία ο χρήστης μπορεί να αυξήσει την επιφάνεια κάλυψης του λαιμού. Ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε με την πιστοποίηση του προϊόντος και την σήμανσή του με CE, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα πρότυπα.

Μέσω της διαδικασίας ανοικτού διεθνή μειοδοτικού διαγωνισμού με ιδιαίτερα σκληρό ανταγωνισμό, η συμμετοχή της STOP ήταν επιτυχής. Για την παραγωγή του ρουχισμού, η εταιρεία αύξησε τις θέσεις εργασίας του προσωπικού παραγωγής κατά 40% ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέγεθος της παραγγελίας και εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό παραγωγής με επένδυση της τάξης των 100.000 €, μέρος της οποίας επιδοτήθηκε από πόρους της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το τελικό προϊόν προσφέρει στους εργαζομένους της ΔΕΗ αυξημένη προστασία από το ηλεκτρικό τόξο καθώς και αυξημένη αίσθηση εργονομίας και άνεσης.

Τόσο η επιλογή της πρώτης ύλης όσο και οι σχεδιαστικές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν, ικανοποιούν τα διαφορετικά εργονομικά χαρακτηριστικά εργαζομένων ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

CONTACT US